De mens achter de ondernemer

ONDERZOEK - NAAR - DE - MENS - ACHTER - DE - ONDERNEMER

Er wordt voor het gemak maar vanuit gegaan dat alle ondernemers eenzelfde soort persoonlijkheid hebben, maar het tegendeel is waar. Achter iedere ondernemer schuilt een individu die anders en uniek is net als iedereen. Dat blijkt ook iedere keer weer uit de resultaten en ervaringen met ondernemers die hebben meegedaan aan mijn cursussen en coaching.

Deze leerervaringen werden bevestigd door het Business Locus Model van Motivaction. Onlangs bezocht ik hun Masterclass waarin de verschillende Mentaliteitsprofielen van ondernemers in het MKB werden uiteengezet in dit model. Reuze interessant, verhelderd en biedt kansen om de doelgroep nog beter te bedienen.

Zo heeft ieder type ondernemer een andere mindset, behoeften, koopmotieven en bezwaren. Met als  gevolg dat ieder type om een andere klantbenadering en aanbod vraagt. De marketingcommunicatie kan hierop gefinetuned worden. Het is goed om je hier bewust van te zijn zodat er meer gefocust kan worden op de behoeften van jouw clienten. 

De scores op deze 4 factoren zijn bepalend voor de indeling naar een bepaald type.

 1. Vernieuwen
 2. Sociaal
 3. Status
 4. Levensdoel

De Jager heeft bijvoorbeeld een hoge score op factor Status. De Ontplooier op de factor vernieuwen. Bij deze segmentatie is er geen goed of fout in hoe iemand in het ondernemerschap staat. Wel zullen bepaalde ondernemerstypes eerder groei laten zien dan anderen. De perceptie op groei is voor ieder type ook weer anders.Voor de een is dat groei in persoonlijke ontwikkeling en voor de ander groei in omzet.

EEN - BESCHRIJVING - VAN - DE  -ONDERNEMERSPROFIELEN - IN  - VOGELVLUCHT 

- De Pragmaticus -: zijn harde werkers die doen wat ze leuk vinden en sterk emotioneel betrokken zijn bij het bedrijf. No non-sense en doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Ze houden van een persoonlijke benadering

- De Ontplooier -: Gedreven, intrinsiek gemotiveerde ondernemers die veel waarde hechten aan plezier en zelfontplooiing in hun werk. Ze zijn creatief en enthousiast en zijn op zoek naar uitdagingen. Ze worden het liefst online benaderd

- De Jager -: ondernemers met een groot sociaal netwerk, die continue op zoek zijn naar uitdagingen en kansen. Ze dragen zichtbaar hun visie uit, nemen graag risico’s en zijn statusgevoelig. Internet is hun belangrijkste informatiebron.

- De Expert -: Zelfbewuste en competente ondernemers die veel waarde hechten aan zelfstandigheid en hun expertise willen bewijzen door kwaliteit te leveren. Betrouwbaarheid, perfectionisme, risicomijdend en erkenning zijn belangrijke zaken voor deze ondernemer. Ze hebben een voorkeur voor print en internet en prefereren vakinhoudelijke content.

- De Hoeder -: ondernemers met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor het bedrijf en personeel. Ze zijn zorgzaam, houden van het vak, maar waarderen het ondernemerschap minder. Ze lezen de vakbladen en vak-websites

- De Einzelgänger - : ervaren deelnemers met een sterke drang naar vrijheid en autonomie. Ze werken graag alleen en hebben geen ambities om te groeien of vernieuwen. Ze zijn professioneel, conservatief en willen graag met rust gelaten worden. Hechten veel waarden aan persoonlijk contact uit hun directe netwerk.

Herken jij jezelf erin? Herken jij jouw klanten in een van deze profielen? Bij welke profielen ligt de focus in jouw doelgroep?

WIST - JE - DAT? 

 • De gemiddelde leeftijd van een startende ondernemer 38 is
 • De gemiddelde leeftijd van de ondernemer 46 is
 • 65.9% van de ondernemers is man en de rest is vrouw (hier geen transgender issues nog;-)
 • Jonge ondernemers vaak een webwinkel beginnen
 • De meeste MKB bedrijven zich in Zuid-Holland bevinden, op de voet gevolgd door Noord-Holland
 • Dat de bedrijfssectoren in het MKB die het meeste groeien zich bevinden in de Bouw, Detailhandel, Gezondheid en ICT en Media
 • Dat startende bedrijven een aanbod hebben op het gebied van dienstverlening en wel: Wellness, Kunst, Detailhandel, Onderwijs en Managementadvies
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: