Intuïtie als waardevolle bron van persoonlijke ontwikkeling en zakelijke innovatie

Als je staat aan het begin van je kennen,  sta je aan het begin van je voelen. Wie alleen kan zien wat het licht onthult en alleen kan horen wat het geluid verkondigt, ziet en hoort eigenlijk niets." [Kahil Gibran, dichter denker en schilder 1883-1931)

Dit gedicht van Gibran verwoord voor mij precies de essentie van coaching op afstand, ofwel e-coaching. Een redelijk nieuw fenomeen in coachingland. Met e-coaching helpt de coach de cliënt zonder dat ze elkaar in levenden lijve spreken of zien. Uit mijn ervaringen als coach weet ik dat dit geen belemmering hoeft te zijn om iemand verder te kunnen helpen, integendeel zelfs.

De afstand creëert voor de cliënt een zekere intimiteit en geborgenheid waardoor hij/zij zich veilig voelt om zich open te stellen voor zijn onderbewuste. Contact maken met het onderbewuste en het bewust maken, is noodzakelijk om tot nieuwe inzichten te komen. Waarom? Inzicht is het begin van een oplossing van een probleem. Inzicht leert je anders te kijken naar een situatie en genereert innovatieve ideeën.

Zeer regelmatig word ik benaderd om mensen te begeleiden in hun zakelijke zoektocht naar wie ze echt zijn, wat ze echt willen doen en hoe dat te bereiken. In deze professionele hulpvraag zit meestal een onderliggend persoonlijk probleem verstopt. Een persoonlijke blokkade kan de onderliggende oorzaak zijn waarom het zakelijk niet stroomt. 

In het werk neemt men het hele pakket mee met: karakter, opvoeding, herkomst, geschiedenis, talenten, angsten en onvolkomenheden. Wie men als persoon is zakelijk en privé is dus moeilijk van elkaar te scheiden. Wat mijns inziens niet hoeft, want ook zakelijk wil je jezelf kunnen zijn. Dan sta je in je kracht en ervaar je holistisch geluk. Het is dan in evenwicht.

Wie dus zakelijk verder wil komen zal dus ook aandacht aan zijn persoonlijke ontwikkeling moeten besteden en moeten luisteren naar zijn intuïtie. Wie niet duikt zal aan de oppervlakte blijven en slechts oppervlakkige resultaten boeken.

10 Tips om jouw intuïtie te stimuleren:

  1. Staar regelmatig voor je uit, ga gewoon eens rustig op een stoel zitten. Er komen allerlei gedachten binnen. Op een gegeven moment leer je jouw eigen stem te herkennen.
  2. Doe vaker helemaal niks, echt niks. Je komt echt tot rust en dan is er ruimte voor je onderbewuste
  3. Maak contact met jouw lichaam, wees bewust en doe aan beweging en sport. Daardoor kom je meer in het voelen dan in het denken
  4. Luister naar jouw favoriete muziek, hierdoor kom je in een andere staat van zijn en meer in contact met jouw eigen gevoel
  5. Geef toe aan het stemmetje in jezelf, ook al is het schijnbaar meest onbenullige. Je zult zien dat je wordt beloond daarin.
  6. Praat hardop in jezelf (in een beschermde omgeving) Je geeft de dialoog met jezelf dan echt gestalte
  7. Maak contact met de natuur, maak bv een boswandeling of observeer dieren
  8. Doe ook eens dingen alleen, je bent zelf uitstekend gezelschap
  9. Doe dingen zonder doel zoals autorijden naar nergens of uren in bad zitten.
  10. Zwijg regelmatig. Je hoeft niet altijd te praten of te luisteren naar anderen.

Wil je in de toekomst meer tips en advies over persoonlijke ontwikkeling, branding en innovatie schrijf je dan voor de nieuwsbrief van BrandKarma.

De werkelijkheid van iemand anders, is niet gelegen in het feit wat hij je onthult, maar in wat hij je niet kan onthullen. Als je hem dus wilt begrijpen luister dan niet naar wat hij zegt, maar veel meer naar wat hij niet zegt. [Kahil Gibran]

Deze frase van Gibran kenmerkt de sfeer waarin ik coach. De basis voor mijn coachingaanpak is een persoonlijk opdrachtenpakket op maat, met veel ruimte voor reflectie, visualisatie, creatie en activatie. De uitgewerkte opdrachten van mijn cliënt lees ik heel intensief en intuïtief door op zowel rationeel en emotioneel niveau.

Uit de rationele/cognitieve dimensie ontspruiten hele zinvolle adviezen en ideeën vanuit mijn kennis en ervaring in Branding. Echter als coach word ik nog het meest blij verrast door wat er op gevoelsniveau aan feedback binnenkomt. Ik voel in op mijn cliënt en kan als het ware lezen wat er speelt. Ik hoor helder wat er moet worden gezegd of gebeuren. Heel frequent komen er issues naar boven die verwerkt moeten worden om verder te kunnen.

De pure essentie van de persoon komt binnen op dit niveau, alsof ik die goed ken. Ik werk mijn bevindingen en adviezen uit in een uitgebreid persoonlijk rapport. Dat leidt altijd weer tot verrassende inzichten, bevestiging, steun van dierbaren en mooie oplossingen. 

Het geeft mij veel voldoening dat mensen boven zichzelf uitstijgen en hun dromen kunnen realiseren. Ik observeer en neem mijn cliënt mee aan de hand om mooie resultaten te bereiken, maar ik ben geen reddende engel. De cliënt zal zelf moeten leren aanvoelen wat goed voor hem is, beslissingen daarover moeten nemen en in actie komen. Deze leercyclus herhaalt zich een aantal keren totdat het doel bereikt is of dat je beide voelt dat het traject klaar is.

Heb je nog vragen over mijn coachingproces, heb je andere vragen of interesse? Mail mij jouw vragen.

Jij en ik blijven vreemden voor het leven, voor elkaar en voor onszelf, tot de dag waarop jij spreekt en ik luister, omdat ik meen dat jouw stem mijn eigen stem is en ik, wanneer ik voor je sta, meen dat ik mezelf zie staan voor een spiegel. [Kahil Gibran]

Als coach word ik gespiegeld aan mijn cliënten. Ik merk in de jaren dat ik mensen aantrek die met dezelfde thema’s en systemen dealen, die ook een rol in mijn leven hebben gespeeld. Een waardevolle reflectie. 

Door dit werk heb ik mijn eigen intuïtie en energie enorm ontwikkeld. En durf ik te luisteren naar en vertrouwen op mijn innerlijke stem. Door anderen te helpen help ik dus ook mezelf. Wil jij jezelf ook spiegelen aan anderen om elkaar te helpen? En vanuit verbinding samen werken aan jouw persoonlijke visie en missie? 

Ontdek het zelf tijdens het MERK IK Personal Branding en Design Programma.

Schrijf je hier in!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: